Tippek a hatékony mosogatáshoz

A konyhában mindennek megvan a maga praktikája. Ahogy a sütés-főzésben a titkos hozzávalók, úgy a mosogatásban is megvannak azok az apró trükkök, melyekkel könnyebbé tehetjük saját dolgunkat, vagy jobb eredményt érhetünk el.

Ipari, éttermi, nagyüzemi konyhák esetében külön elírások vannak a konyhai eszközök tisztítására, tisztán tartására is. Éppen ezért a közismert mosogatási módszereken eszközök túl a késfertőtlenítő gép használata is kötelező.

Tisztítsuk a mosogatót, mosogató gépet is

A szivacshoz hasonlóan a mosogatóban is tenyészhetnek a baktériumok, ha azt nem tisztítjuk bizonyos időközönként. A legjobb, ha naponta, vagy legalábbis hetente egyszer tisztítószer segítségével áttöröljük.

A tisztítás a mosogatógépekre is érvényes, de itt inkább szódabikarbóna-ecet kombinációjú vegyülettel érdemes üresen átmosatni a gép belsejét, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól.

Távolítsuk el az élelmiszer-maradékot!

Mielőtt a modsogatógépbe helyezzük az edényeket, lehetőség szerint távolítsunk el minden maradékot róluk, illetve az evőeszközökről. Ez többek között azért is praktikus, mert így egy esetleges dugulást is megelőzhetünk, ami gépben maradt ételmaradékok miatt alakulhatna ki.

Ajánlott öblíteni

Érdemes időt szánni arra, hogy a piszkos edényeket leöblítsük, még azelőtt, hogy behelyeznénk őket a mosogatógépbe. Amennyiben sok a koszos edény, ezt helyettesíthetjük a mosogatógépek öblítési/áztatási programjával is, mindkét megoldás megkímélhet minket a kellemetlen szagoktól is.

Távolítsuk el címkéket

Edények esetén mindig szenteljünk figyelmet a rajtuk található címkékre. Ugyanis az újonnan vásárolt üvegek és edények mosogatásakor az összes papírcímkét el kell távolítanunk, mivel ezek mosogatógépben történő mosáskor könnyedén leválnak, és könnyedén akadályozzák a mosogatógép-szűrő működését is.

Rendezzük az edényeket

Az edényeket úgy kell elhelyezni, hogy lehetőség szerint ne érintsék egymást. Bár ez logikusnak tűnhet, a teáskanalakat, a nyéllel felfelé kell helyezni. A villákat, késeket úgy helyezzük el, hogy ne akadjanak bele a mosogatópép mozgó alkatrészeibe. A fafogantyús eszközök mosogatógépes tisztítását pedig kerüljük.

Figyeljünk az edények anyagára

Mosogatógépes tisztítás során a műanyag edényeket mindig a mosogatógépben lévő legmagasabb kosárba helyezzük, mert a gép alja bocsájtja ki a legtöbb hőt, amitől ezek a konyhai eszközök könnyedén megsérülhetnek.

Emellett figyeljünk arra, hogy a teflonbevonatú edények tisztítását se bízzuk mosogatógépre, mivel megsérülhet az edények felülete, és a sérült teflonon az étel is leragadhat majd.